EPTE Therapie

EPTE therapie (Percutane electrolyse) is een innovatieve en effectieve behandelmethode van (chronische) peesklachten. Als je nu denkt, percutane electrolyse? Nooit van gehoord, dan is dat niet vreemd. Als je hier meer van wilt weten, lees dan vooral verder. Al snel wordt duidelijk waarom peesaandoeningen zo slecht herstellen en wat percutane electrolyse daar tegen doet.

EPTE therapie in een notendop

De behandeltechniek is ontwikkeld voor degeneratieve peesaandoeningen. Hierbij breng je onder echogeleiding een naaldje in het te behandelen gebied in de pees. Een zwakke electrische prikkel zorgt vervolgens voor het therapeutische effect. In Nederland is percutane electrolyse nog relatief nieuw. In het buitenland past men deze methode al frequent en met succes toe.

Degeneratieve pezen zijn als donuts: Stel jezelf een degeneratieve pees voor als een donut.

EPTE therapie

Het deeg is het gezonde weefsel. Het gat stelt het gedegenereerde peesweefsel voor. Belastingprikkels komen niet goed aan in dit gedeelte van de pees. Training alléén leidt in dat geval niet tot blijvend resultaat. Ja, met training wordt het omliggende gezonde peesweefsel beter belastbaar en verminderen de klachten. In feite behandelen we dan alleen de donut en niet het gat. EPTE therapie pakt deze zone specifiek aan waarna training wél het gewenste effect bereikt.

Hoe ziet EPTE therapie er in de praktijk uit?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat EPTE onderdeel is van een totaalbehandeling van peesklachten. Geen behandeling op zich. Om degeneratieve pezen weer sterk en gezond te maken is optimaal belasten essentieel. Zonder een in tijd- en intensiteit opbouwend oefenprotocol kan de electrolyse een korte periode pijndemping geven, maar er is een grote kans dat de klachten weer terugkomen.

EPTE therapie

Voordat er begonnen wordt met prikken in de pees, is met echografie de diagnose gesteld en de exacte behandel locatie bepaald. Er wordt een plakelectrode dicht bij het te behandelen gebied geplaatst en onder echogeleiding wordt vervolgens het naaldje ingeprikt, dat kortdurend (1 à 2 minuten) onder een zwakke stroom wordt gezet. Als patiënt kan je hierbij enig ongemak ervaren, maar pijnlijk is het vrijwel nooit. Het mooie is dat in slechts enkele behandelingen resultaat wordt bereikt.

Chronische peesklachten van de achillespees, plantaire hielpijn (hielspoor), knie (patellapees), tenniselleboog en schouder (rotatorcuff) kunnen op deze wijze behandeld worden.

Na de EPTE behandeling

Door deze behandeling met EPTE ontstaat er een gunstig milieu in het aangedane peesgedeelte voor de synthese van het peesweefsel. Bovendien is het pijndempend. De voorwaarden voor herstel zijn weer aanwezig. En de pees? Die past zich nu wél positief aan op toenemende belasting. Zoals gezegd, is een uitgekiend oefenprogramma hierbij noodzakelijk.

Niek Bron  gespecialiseerd in EPTE