ERBIJ Haptotherapie - Odile Nitzsche

Haptotherapeut

Ik ben Odile Nitzsche en ik heb de 4-jarige post-Hbo opleiding tot haptotherapeute gevolgd aan het Instituut voor Toegepaste Haptonomie in Nijmegen. Vanaf juli 2022 kun je mij vinden bij Fysio Team Texel.

Haptonomie is de leer van het gevoelsleven en hoe je dit als mens ontwikkelt, in contact met de wereld om je heen. Een goed ontwikkeld gevoelsleven geeft vrijheid in hoe je je opstelt ten opzichte van jezelf en anderen. De toegepaste vorm van haptonomie is haptotherapie, waarbij je (weer) in contact komt met je gevoel en de bevestigende wisselwerking met je omgeving.

Je lichaam is een belangrijke informatiebron omdat het alle (gevoels-) ervaringen opslaat, bijvoorbeeld in de vorm van blokkades, bewegingspatronen, remmingen in je gevoelsleven of op de manier waarop je contact beleeft. Je lichaam registreert die ervaringen puur: dit is wel goed voor mij, dit is niet goed voor mij. Wat je voelt kun je verbinden met wat je denkt en wat je doet. Door het te verbinden, spreek je alle delen van jezelf aan. Het mooie van haptotherapie is: je leert alleen bij, je hoeft niks af te leren.

In een haptotherapeutische sessie werken we met ervaringsgerichte oefeningen en met aanraken waarbij je je kleding aanhoudt en je (meestal) op je rug wordt aangeraakt. Het gaat om wat je voelt en ervaart in het hier en nu. Door stil te staan bij wat die ervaring voor jou betekent krijg je meer zicht op jezelf, op je patronen en je verlangens. Je oefent met wat je nog moeilijk vindt, maar wel zou willen ontwikkelen. Dit doe je tijdens de sessies maar (juist) ook in je dagelijks leven.

Op mijn website www.erbijhaptotherapie.nl vind je meer informatie over haptotherapie, de werkwijze en voorbeelden van hulpvragen waarbij haptotherapie geschikt is. Je vindt er ook praktische informatie.