Oedeemtherapie

Oedeem is een teveel aan vocht in een bepaald lichaamsdeel, met zwelling als gevolg. Er zijn verschillende vormen van oedeem, waarvan de meest voorkomende soorten hieronder uitgelegd zullen worden. Dit betekent niet dat enkel deze oedeem soorten behandeld kunnen worden. Neem gerust contact met ons op om te overleggen.

Lymfe oedeem kan aangeboren zijn, maar wordt ook vaak gezien na een oncologische behandeling (kanker). Bijvoorbeeld na een klier verwijdering en/of bestraling kan oedeem ontstaan. Na het verwijderen van de poortwachter is de kans op het ontwikkelen van oedeem minimaal, maar na een okselklier toilet (of andere locatie),  is deze kans groter. Het gebeurt dat dit soort oedeem een 12 tot 18 maanden na de behandeling nog ontstaat. Er is veel onderzoek gedaan naar welke therapie het best bij lymfe oedeem uitgevoerd kan worden. Het blijkt dat een combinatie van lymfe drainage, compressie therapie (in de vorm van zwachtelen of therapeutisch elastische kousen), oefentherapie en zelfmanagement het meeste effect heeft. Dit alles wordt bij ons in de praktijk aangeboden.

Oedeem kan ook ontstaan na een ander soort operatie zoals bijvoorbeeld een breuk of een nieuwe knie. Eigenlijk elke operatie veroorzaakt oedeem. Dit is logisch en nuttig, omdat dit vocht de gemaakte beschadiging geneest. Soms blijft vocht langer aanwezig dan nodig is. Ook dan kan een oedeemtherapeut hulp bieden. Vaak is littekenweefsel een veroorzaker van dit oedeem en kan dit behandeld worden met bijvoorbeeld bindweefsel therapie.

Een ander soort oedeem is het oedeem wat veroorzaakt wordt door minder goed werkende vaten. Dit is het oedeem dat we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Vaak komt dit met de leeftijd en is dit te herkennen aan oedeem in de onderbenen, spataderen en later ook bruine verkleuring van de huid. Dit wordt chronische veneuze insufficiëntie genoemd. Een oedeemtherapeut kan hulp bieden in de vorm van lymfe drainage, maar vaker nog, het aanmeten van een elastische kous.

Weer een andere vorm van oedeem is lipoedeem. Voornamelijk vrouwen hebben hier last van en wordt vaak zichtbaar in de pubertijd. Het is de herkennen aan de vetophopingen t.h.v. de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Dit vet trekt vocht aan, waardoor er weer van oedeem gesproken wordt. Minder vaak zijn de armen aangedaan. Kenmerkend is dat het altijd beide benen betreft, maar nooit de voeten. De zwelling is pijnlijk als je het aanraakt en je bent zeer gevoelig voor blauwe plekken. Ook hier is veel onderzoek naar therapievormen gedaan. Aan de hand daarvan is de richtlijn bij lipoedeem opgesteld. Klik hier om de richtlijn te lezen. In het kort kan een oedeemtherapeut lipoedeem behandelen door middel van o.a. lymfe drainage, bindweefsel therapie, leefstijladvies (bewegen en voeding) en het aanmeten van elastische kousen.

Zoals eerder genoemd kan het nodig zijn om therapeutische kousen aan te laten meten. Meer weten over kousen? Klik dan hier.

         Florien Lutke Schipholt, oedeemtherapeut