Oncologische fysiotherapie

Waarschijnlijk bezoek je deze pagina omdat je (of een dierbare) kanker hebt (gehad). Deze pagina geeft informatie omtrent de mogelijkheden wat betreft de oncologische revalidatie bij ons in de praktijk. Onze praktijk biedt tevens een multidisciplinaire behandeling aan.

Na het stellen van de diagnose wordt er in sneltrein vaart een behandeling gestart. Vaak betekent dat chemotherapie, bestralingen en/of een operatie. Deze behandelingen kunnen lichamelijke en psychische gevolgen met zich mee brengen. Bij een aantal van deze gevolgen kan een oncologisch fysiotherapeut helpen. Voorbeelden zijn; vermoeidheid, pijn en/of bewegingsbeperking na bestraling of operatie, depressieve gevoelens en oedeem.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met kanker baat hebben bij een oncologische revalidatie. De vermoeidheid neemt af, lichamelijke conditie verbetert en de kwaliteit van leven stijgt. Onderzoek laat ook zien dat door middel van matig intensief te bewegen het immuunsysteem zo geactiveerd wordt dat het lichaam meer en harder op zoek gaat naar tumorcellen. Hiermee wordt ook de kans op uitzaaiingen verkleind. Tevens blijkt dat de chemotherapie minder vaak bijgesteld hoeft te worden en zijn de bijwerkingen van de chemotherapie minder. Daarom wordt aangeraden om zo snel mogelijk met bewegen te beginnen (indien mogelijk natuurlijk).

"Bestraling en operaties zorgen voor verharding en pijn van de huid en littekens met bewegingsbeperking tot gevolg. Verwijderde of bestraalde lymfklieren kunnen voor oedeem zorgen. Ik kan beide klachten behandelen met bindweefsel massage en lymfedrainage (oedeemtherapie)"
Sanna - Fysio Texel
Sanne van Althuis
Oncologisch fysiotherapeut

Omdat zowel bewegen, voeding, ontspanning en de psyche belangrijk zijn bij de revalidatie van kanker bieden wij een multidisciplinair programma aan, het TOV programma. Aan alle facetten die belangrijk zijn voor uw herstel wordt aandacht besteed met behulp van een oncologisch fysiotherapeut, een beeldend therapeut en een psychosomatisch fysiotherapeut.  Voor een uitgebreide beschrijving van dit programma klik hier.

Ik heb veel aan het TOV programma gehad. Lotgenoten en de juiste kennis hebben ervoor gezorgd dat ik weer kan doen wat ik wil doen"
Deelnemer TOV programma

K     Sanne van Althuis, oncologisch fysiotherapeut en oedeemtherapeut

Klik hier om online een afspraak te maken.